Ana içeriğe atla

BAŞKENT BİR KEMİK İLİĞİ TRANSPLANTASYONU MERKEZİ KAZANIYOR!

Sağlık Bakanlığı Dışkapı Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baş Hekim Yardımcısı Çocuk Sağlığı ve Hastalığı Uzmanı Dr. Halil İbrahim Yakut Hastanelerinde yapılan çalışmaları ve gerçekleşecek projeleri hakkında Sağlık Dergisine konuştu.

Dışkapı Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baş Hekim Yardımcısı Çocuk Sağlığı ve Hastalığı Uzmanı Dr. Halil İbrahim Yakut yoğun bakım odaları dahil olmak üzere toplam 306 yatak kapasitesi olduğunu genel pediatri uzmanı yetiştirmek için eğitim verdiklerini söyledi. Dr. Yakut yan dal uzman doktor sayılarının bazı eksikliklere rağmen iyi durumda olduğunu ancak yan dal klinik şefliklerinin olmaması nedeniyle yan dal uzmanı yetiştirmediklerini ifade etti.

Dr. Halil İbrahim Yakut 2007 yılında hastanelerinde yatan hasta sayısının 9.745, pediatri poliklinik muayene sayılarının 206. 000, acil muayene sayılarının ise 105. 000 olduğunu belirtti. Dr. Yakut son bir yılda 3000’e yakın Pediatrik Cerrahi ameliyatı yaptıklarını ve ameliyat başarılarının çok yüksek olduğunu ifade etti.

Yaptıkları hasta memnuniyeti anketlerinde yüz üzerinden 92 puan aldıklarını belirten Yakut, bebek dostu hastanesi olduklarını dile getirdi. Eğitim hemşirelerinin çocuk hastalara hizmet içi eğitim ve psikologların psikolojik destek sağladığını söyleyen Halil İbrahim Yakut, hastanelerinde ayrıca ilkokul bulunduğunu, okula giden çocuklara hastanede yattıkları sürece milli eğitime bağlı öğretmenlerce eğitim verildiğini sözlerine ekledi. Türkiye’de Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler arasında sadece çocuklar için en büyük kemik iliği transplantasyon merkezini kuracaklarını ifade eden Yakut il özel idaresinin destek vermesiyle gerçekleşecek projenin Ekim ayında tamamlanmasının beklendiğini kaydetti. Yakut; KİT Merkezinin 5 katlı ve 5000 metre karelik bir alanda olacağını kemik iliği transplantasyonu, kordon kanı bankası, hematoloji ve onkoloji servisleri olarak hizmet vereceğini, 7–8 yataklı olması düşünülen kemik iliği transplantasyonu merkezi konusunda ülke boyutunda büyük bir açık olduğunu ve KİT adayı hastaların şu an itibarıyla en az 2–3 yıl sıra beklediklerini, Sağlık Bakanlığının bu konuya çok önem verdiğini ve kendilerini desteklediğini söyledi.

Türkiye’nin her yerinden hastanelerine hasta transferinin olduğunu, problemli yeni doğan hastaların da doğum evlerinden geldiğini vurguladı. Dr. Yakut, sağlam çocuk polikliniği açtıklarını ve tüm bebeklerin fiziksel ve ruhsal gelişiminin gelişimlerinin takip edildiğini, aşılarının yapıldığını ifade etti.

İlk defa kapsamlı bir Metabolizma Laboratuarı açılacak
Ankara’da Devlet hastaneleri içerisinde tek yeni doğan sonrası çocuk yoğun bakımın kendi hastanelerinde olduğunu dile getiren Dr. Yakut hastanelerinde modern bir kan merkezi kurduklarını belirtti. MR, tomografi hizmetini şimdilik dışarıdan hizmet aldıklarını ancak ihalesini yaptıklarını iki aya kadar cihazların kurulacağını bildiren Yakut: “Ankara’da çocuklara anestezi ile MR ve tomografi çekim konusunda sıkıntı var. Anestezi bölümüyle beraber bu cihazlarla sıkıntıları aşacağız.

Türkiye’nin her yanından yan dal hastalarımız geliyor. Tıp fakültelerinde yapılan çoğu işlem burada da yapılıyor. Alerji testleri, endokrinolojik testler, nöroloji alanında EEG, BAER, ter testi, üre nefes testleri, çocuk psikiyatrisinde WISC-R gibi testler hastanemizde yapılmaktadır.” dedi. Dr. Yakut 2008 yılında Sağlık Bakanlığına bağlı çocuk dal hastanelerinde ilk defa kapsamlı bir Metabolizma Laboratuarı açacaklarını, Tıbbi Genetik uzmanının göreve başlaması dolayısıyla da genetik çalışmalara da başlayacaklarını kaydetti.

Acil serviste de fiziksel yenilikler yapılacağını ve hasta ve çalışan konforuna göre dizayn yapılacağını dile getirdi. Dr. Yakut mevcut durum olarak 1.1.2008’den sonraki uygulamaya iyi hazırlandıkları için laboratuar ve görüntüleme tetkik hizmetlerinde, ilaç ve tıbbi malzeme konusunda az sorun yaşadıklarını söyledi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge