Ana içeriğe atla

DİGİMATİK İLE FİLMLER TARİHE KARIŞIYOR

LİNK Tıbbi Sistemler ve Servis Hizmetleri firması İş Geliştirme Uzmanı Işık Sedef Gürbüz ve Genel Koordinatör Tufan Erdoğdu firmaları bünyesinde piyasaya sürdükleri Nordic Neuro Lab ve Digimatik ürünlerini Sağlık Dergisi’ne anlattılar.

LİNK Tıbbi Sistemler ve Servis Hizmetleri’nin 1996 yılında GE Elektrik’ten ayrılan mühendisler tarafından kurulduğunu ifade eden Genel Koordinatör Tufan Erdoğdu, firmanin 12 yıl içerisinde GE marka MR ve tomografi cihazlarının servis hizmeti, yedek parça desteği, demontaj ve montajı konusunda dünyanın her tarafına hizmet veren lider kuruluş haline geldiklerini kaydetti. Sadece General Elektrik marka cihazlara hizmet verdiklerini sözlerine ekleyen Tufan Erdoğdu, “Bu yıl radyoloji alanında belli yan ünitelerle birlikte teknolojik olarak, yeni kapılar açmayı planlıyoruz. Hastaneler ve doktorların yararına yan ünitelerde kapasite genişletmeye çalışıyoruz. Bir takım ürünlerde yeni ürünlerin distribütörlüğünü aldık, almaya da devam edeceğiz” dedi.

MR ve tomografi cihazlarının üreticileri haricinde servis hizmeti veren ve “third party” olarak adlandırılan bağımsız servis bakım firmalarının dünyada mevcut olduğunu söyleyen İş Geliştirme Uzmanı Işık Sedef Gürbüz, bunların Türkiye’de genelde bireyler bazında yapıldığını belirtti. Kurumsallaşmış olarak bu hizmeti ilk veren firmanın Link Tıbbi Sistemler ve Servis Hizmetleri olduğunu dile getiren Sedef Gürbüz, “Dünyada da çeşitli örnekleri olmasına rağmen bizim teknolojimize, bizim ekipmanlarımıza sahip firma sayısı çok az. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde bizim seviyemizde firmalar mevcut, Avrupa’da en büyüğüz. Elimizdeki teknolojik cihazlar için çok sayıda kiralama talebi alıyoruz. Tüm dünyaya hizmet veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Yedek Parçaya Dünyadan Talep Fazla
Servis sektöründe hizmet verirken yedek parça stoğunun yeterli olması gerektiğini ancak bunun çok ciddi bir maliyet unsuru olduğunu belirten Tufan Erdoğdu, Ankara’da 1200 metrekarelik bir alanda stok bulundurduklarına dikkat çekti. 15 kişilik personele sahip olduklarını ifade eden Tufan Erdoğdu, X ışını üreten cihazlar için Atom Enerji Kurumu tarafından verilen montaj, bakım, onarım, kalibrasyon ve ithalat lisans belgesi, TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi, T.C. Sanayi Bakanlığı Satış Sonrası Hizmetler Yeterlilik Belgesi, ISO 9001 belgesine ve akreditasyon belgelerine sahip olduklarını belirterek ithal ettikleri tüm ürünlerin CE belgeli ürünler olduğunu da ekledi.

Yedek parçaları çoğunlukla Amerika’dan temin ettiklerini kaydeden Sedef Gürbüz, yedek parça stoklarının çoğunu Yunanistan, İstanbul ve Danimarka’da ki depolarında bulundurduklarını belirtti. Kenya ve Nijerya’dan bile son zamanda yogun talepler geldiğine işaret eden Sedef Gürbüz, hızlı büyümenin firmalar için tehlikeli olduğunu, bu nedenle dünya ülkelerinden artan talepler karşısında seçici olduklarını söyledi. Işık Sedef Gürbüz, “Ana ithalat kalemlerimizden birisini X ışını tüpleri oluşturuyor. Philips’in bir alt kuruluşu olan Dunlee ile uzun süredir işbirliğimiz ve distribütörlük ilişkilerimiz devam ediyor. Dunlee dünyanın en büyük X ışın tüp üreticilerinden birisidir. Bir dünya devinin uzun süredir istikrarlı bir şekilde en iyi distribütör firmalarından birisi olmak bizi mutlu ediyor” dedi.

Digimatik’i Kullananlar CD’nin Avantajlarını Yaşayacak
Digimatik adı verilen CD yazım robotu ile filmlerden CD’ye gecişin mümkün olabileceğini, dile getiren Sedef Gürbüz, böylece yüksek maliyetli ve hantal filmler yerine; hastaya teknolojik bir ürün olan, içine bir kaç çekim görüntüsü aldığını kaydetti. Filmin onda biri ücretine mal olarak çekim maliyetlerini büyük oranda azaltan CD’ler verilebileceğini ifade eden Sedef Gürbüz, DICOM çıkışlı tüm radyoloji cihazlarının görüntülerinin network üzerinden CD’ye yazdırılabildiğini belirtti. Filmlerden dolayı zorluk çeken hastalara, film maliyetlerinden şikayetçi olan hastanelere ve film üzerinde büyütme, küçültme ve oynama yapmak isteyen doktorlara çok büyük bir kolaylık sağlayacağını söyleyen Sedef Gürbüz, dünyanın bu teknolojiye döndüğünü, Türkiye’de de bu ürünlerle ilgilenen öncü hastanelerin ve tıp merkezlerinin olduğunu, görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. Sedef Gürbüz Digimatik hakkında, “Hastanenin kendi logosunun ve isiminin yer aldığı, hastanın adı ve çekim tarihi yazan son derece şık ve kullanışlı CD’lerin hastalara verilebileceği kullanışlı bir sistem” değerlendirmesini yaptı.

Fonksiyonel MR Alanında Dünyanın Kullandığı Sistem Türkiye’de
Fonksiyonel MR görüntüleme alanında dünyanın lider firmalarından olan ve araştırma – geliştirme çalışmaları ile pek çok yeniliğe imza atan Nordic Neuro Lab firmasının Türkiye distribütörü olarak Türkiye’de piyasaya sürdükleri ürünler hakkında konuşan Erdoğdu, şunları söyledi: “Fonksiyonel MR görüntüleme çalışmaları, Türkiye’de genelde teknolojik çözümlerden yoksun olarak yürütülmektedir. Beyin ameliyatları öncesinde haritalandırma yapmak ve beyin fonksiyonları ile ilgili akademik araştırmalar sayesinde beynin çalışma prensiplerini keşfetmek adına önemli bir yere sahip oluyor. Fonksiyonel MR görüntüleme, Nordic Neuro Lab’ın sunduğu teknolojik çözümler ile yeni bir boyut kazanmakta, daha sistemli ve profesyonel şekilde yürütülerek daha net sonuçlar elde edilmektedir.”

MR cihazının “kafa coil’i”ne entegre edilen ve MR ile senkronize çalışan görsel, işitsel, tepkisel ünitelerin beyne uyarıcılar göndererek beynin aktive olan kısımlarını tespit ettiğini, aktiviteyi ölçümlediğini belirten Sedef GÜRBÜZ, cihazları tamamlayıcı özel yazılımlar sayesinde elde edilen verilerin yorumlanarak üç boyutlu görüntü haline getirilebildiğini ve değişik görüntüleme tipleri konsolide edilerek kullanıcı için pek çok bakış açısı ve veri sağlamakta olduğunu söyledi. “Bu cihaz aynı zamanda hasta konforu için de kullanılabilmekte, bu sayede MR çekimi yapılan hastaya çekim sırasında film izletilebilmekte ya da kulaklıktan müzik dinletilebilmektedir” diyen GÜRBÜZ, bu fonksiyonun çocuklar ve klostrofobik kişiler için MR çekiminde büyük kolaylık sağlayacağını da ekledi.

MR’da Biyopsi ile Meme Görüntüsü Çekimi Aynı Zamanda Yapılabiliyor, Biyopsi Kabus Olmaktan Çıkıyor
MR’lar aracılığı ile radyasyon vermeden yüksek kaliteli meme görüntülerinin alınabildiğini belirten Sedef Gürbüz; Türkiye pazarına sundukları özel “meme coil”lerine entegre edilen bir biyopsi ünitesi sayesinde; MR görüntüsü alınırken biyopsi iğnesinin doğru yere gönderilerek eşzamanlı olarak tek seferde kolayca parça alınmasının da artık mümkün olduğunu dile getirdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge