Ana içeriğe atla

TIPTA UYGULAMA HATALARININ BEDELİ AĞIR OLABİLİYOR

Son yıllarda hekimlerin büyük sorun yaşadığı “Tıpta Uygulama Hataları” isimli konferansta hekimlerin nelere dikkat etmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Hasan Ali Yücel Konferans Salonunda düzenlenen “Tıpta Uygulama Hataları” konferansı büyük ilgi gördü. Konferansa Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Dekan Prof. Dr. İlker Ökten, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muharrem Gerçeker, İbn-i Sina Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Aşık ve hastane personeli katıldı.

“Tıpta Uygulama Hataları Ekonomik Kayıplara Neden Oluyor”
Konferansta konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, doktorluğun uygulayarak, daha kolay ve daha sağlıklı öğrenilen bir meslek olduğunu belirterek, tıp mesleğinde makul, yapılabilir hataların olabileceğini söyledi. Ama tıbbi hata kavramının daha farklı incelenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Taluğ, “Tıpta hata kavramı farklı olarak değerlendirilmelidir. Bu hataların bedeli bazen daha ağır olabilmektedir. Bazen sakatlıklara yol açarak bazen de ekonomik kayıplara neden olarak karşımıza çıkabilir. Hatalara bakışımızı doğru, makul, mantıklı bir zemine oturtmak gerekiyor. Yine hasta haklarını da bu zeminde değerlendirmek ve bu bağlamda her türlü tedbiri almak gerekiyor” dedi.

Bazen Hekimler Hatalı Olmadığı Halde Suçlanabiliyor!
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Ökten, yapılan tıp hatalarına değinerek, bu tür hataların olmaması için çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri gibi 3. basamak üniversite hastanelerinde çok önemli hastalıkların tedavisinin yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Ökten, bu yüzden tıp hatalarına karşı önlemlerin alınmasının önemine işaret etti. Bazen hekimlerin hiç bir hatasının olmamasına rağmen hata yaptıkları yönünde suçlanabildiğini de belirten Prof. Dr. Ökten, iyi bir hasta hekim iletişiminin oluşabilecek hataları azaltacağını vurguladı.

“Amacımız Hatalarımızı Görmek ve Çözüm Bulmaktır”
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Yaşar Bilge, tıpta uygulama hatalarının hasta ve hasta yakınları, çalışanlar açısından farklı etik boyutu olan bir konu olduğunu söyleyerek, sağlık çalışanları açısından bakıldığında daha önemli bir hale geldiğini belirtti. Düzenlenen sempozyumun bir hizmet içi eğitim olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bilge, temel amacımız ilgili yasa çerçevesinde hatalarımızı görmek ve çözüm noktalarını tartışmak olduğunu söyledi.

“Cerrahi Alandan Yapılan Hataların Sonuçları Daha Ağır Oluyor”
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Baskan, hekimliğin gerçekten çok zor bir iş olduğunu, zor şartlar altında görev yaptıklarını söyledi. Tıpta uygulama hatalarının, sağlık çalışanları tarafından yapılabildiği gibi komplikasyonlardan da kaynaklanabildiğini vurguladı. Bu hataların tıbbi bilginin olmaması, tıbbi teknolojinin eksikliği ve beceri eksikliğinden kaynaklandığına dikkat çeken Prof. Dr. Baskan, tıp kurumlarında akreditasyon çalışmalarının yaygınlaştırılmasının bu açıdan oldukça önemli olduğunu belirtti. Cerrahi alandan yapılan hataların daha çok ve sonuçlarının daha ağır olduğunu söyleyen Prof. Dr. Baskan, bu tür konferansların, hataları anlama ve çözüm geliştirme açısından faydalı olduğunu vurguladı.

Yorumlar

Sayın Öz; İlginize. saygı ile.
Tıpta Uygulama hatalari kitabı.
http://kitaplar.ankara.edu.tr/dosyalar/pdf/842.pdf

http://www.ankara.edu.tr/buhafta.php?id=2117

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge