Ana içeriğe atla

GENEL CERRAHİ “SANAL AKADEMİ” KURDU

Türk Cerrahi Derneğinin bu yıl ilklere imza attığı 5. Cerrahi Araştırma Kongresi’nde “Sanal Akademi” açılışı yapıldı ve “Translasyonel Tıp” kavramı kongrede cerrahların bilgisine sunuldu. Sanal Akademi sayesinde Türkiye'de ilk defa cerrahlar internet üzerinden eğitim alabilecek.

Ankara'da 10-12 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen 5. Cerrahi Araştırma Kongresi’nde, ‘deney tüpünden kliniğe translasyonel araştırmalar' sloganı ile bilim insanları ve AR-GE dünyasını ortak bir platformda buluşturdu. Toplantıda 150 bildiri sunulurken, 500 katılımcı yer aldı. Kongrede bu yıl biyomedikal alanındaki yerli üreticileri ve araştırmacıları bir araya getirdiklerini belirten Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, “Yapılan araştırmaların akademisyenlerin dosyasında kalmasından öte, bu ülkeye bir katma değer sağlayacak ve cerrahi alanda AR-GE çalışmalarını destekleyecek bir kongre olsun istedik. Bundan sonrada bu kongre içerik olarak böyle devam edecek. Cerrahide AR-GE kavramı bu kongrenin omurgası olacak. Toplantıya yurt dışından önemli isimler de katıldı, bunlar arasında; Dünya Cerrahi Araştırmalar Derneği başkanı da bulunuyor. Ayrıca cerrahlar olarak, kendi sanayicimizle nasıl bir araya geliriz ve nasıl katkı sağlarız üzerine yurt dışı deneyimleri ve izlenen yolu öğrenmeye odaklandık. Patent geliştirme konusunda bilgi aldık” dedi.


Türk Cerrahi Derneği Sanal Akademisi
Türk Cerrahi Derneğinin hayata geçirdiği “Sanal Akademi” ile Türkiye'de ilk defa cerrahların internet üzerinden akademik eğitim alabileceklerini dile getiren Prof. Dr. Terzi, cerrahlar, asistanlar ve tıp fakültesi öğrencilerine yönelik sürekli eğitim materyali üreteceklerini kaydetti. Sürekli tıp eğitimlerinin genellikle iki yılda bir düzenlenen kongrelerde verilebildiğini, buralara da her hekimin katılımının mümkün olamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Terzi, sanal akademiye her yerden hızlı bir şekilde ulaşımın mümkün olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Terzi, “Üyelerimiz 7 gün 24 saat, bulundukları her yerden internet üzerinden Türkçe olarak yeni çıkan makaleleri ve tedavi kılavuzlarını, son ameliyat tekniklerini, ender vakalara yaklaşımları takip edebilecekler. Programı, Türk Tabipleri Birliğinin kredileme sistemiyle de bağlantılı hale getirdik. Bunu takip edenler, hazırladığımız testi doldurdukları takdirde sürekli tıp eğitimi kredi puanı alabilecek. Makaleler ve tedavi kılavuzları Türkçeye çevriliyor. Yeni ameliyat yöntem görüntüleri, en sık görülen klinik vakalar ya da ender görülen klinik vakalar nasıl yönetilir nasıl tedavi edilir yayınlanıyor” diye konuştu.
15 uzmandan oluşan çalışma birimi tarafından sitenin yeni gelişmelere göre güncelleneceğini ifade eden Prof. Dr. Terzi, birçok ameliyatın animasyon ve gerçek görüntülerle sunulacağını belirtti.


“Tedavi Kılavuzları Yorumlanarak Yayınlanıyor”
Farklı uzmanlık derneklerinin de işbirliği önerisi yaptığını ve bazı modülleri ortak kullanıma açacaklarını kaydeden Prof. Dr. Terzi, “Dünyada zaman zaman yayımlanan tedavi kılavuzlarının Türkiye'de uygulanabilirliği açısından yorumlanarak yer veriliyor. Bizim açımızdan sanal akademinin sürdürülebilir olması çok önemli. Endüstrinin bunu bir eğitim etkinliği olarak görüp bize destek sağlayacağını umuyoruz” dedi.


Önce Animasyonla Sonra Gerçek Hastada Anlatılıyor
Modülleri, dersleri, kursları alan asistanların soru ve yorumlarla tartışma olanağı bulabileceklerini, bunların modül hazırlayıcıları tarafından izlenerek uygun geri bildirimlerde bulunulacağını söyleyen Prof. Dr. Terzi, bu eğitim yönteminde genç asistanların sanal ortamda çekinmeden her türlü soruyu sorup yanıt alabildiklerini ifade etti. Prof. Dr. Terzi şöyle konuştu: “E-ameliyat başlığında öncelikle animasyonlarla anlatılan operasyon sonra, gerçek hasta görüntüleri ile veriliyor. Konu ile ilgili yeni bilgiler anlatıldıktan sonrada test uygulanıyor. Hekim modül sonundaki testi yanıtladığı taktirde kredi puanı alıyor. Sitede “Sanal Akademi”de adrenal kitleler ve cerrahi tedavisi, tiroit kanseri gibi birçok konuda dersler, “Aydınlatılmış onam”, “Rektum cerrahisi”, “Bilimsel makale nasıl okunur?” gibi modüller, “E-Klavuz” bölümünde yeni tedavi kılavuzları, “E-makale” bölümünde yeni yayımlanan makaleler Türkçeye çevrilmiş olarak, ameliyat görüntüleri ve bazı linklere bağlantılar bulunuyor.”


“Translasyonel Tıp İle Medikal Ve Hekimler Birlikte Çalışacak”
Ülkemizde kaliteli cerrahi alet ve malzeme üretimi yapan çok sayıda yerli firmaların olduğunu ancak çok adil olmayan bir ortamda ürünlerini piyasaya sürdüklerini belirten Prof. Dr. Terzi, “Yerli üretici firmalar bizim için ne üretsin? Nasıl aletlere ihtiyacımız var? Kullandığımız alet, malzeme ve teknolojileri geliştirmek için bizler kullanıcı ve araştırmacı olarak, nasıl katkıda bulunabiliriz? Bunun üzerinde duruyoruz. Yapılan ürünler nasıl eleştiriliyor, eksiği nerede veya nasıl olsa daha fazla verim elde edilir tartışılıyor. Yurt dışında son yıllarda araştırmacılar ile üreticileri bir araya getirmede yeni bir kavram kullanılıyor. Bu iş birliğine “Translasyonel Tıp” deniliyor. Temel bilimciler ile klinisyenler, hekimler ile üretici firmalar bir araya gelerek yeni ilaç ve ürünlerin hastaların kullanıma sunma süresini kısaltıyorlar. Translasyonel araştırma ya da Translasyonel tıp kavramının en önemli özelliği hasta ve toplum merkezli olmasıdır. En çok ihtiyaç duyulan molekül hangisi? Hastaların nasıl bir ilaca ihtiyacı var? Toplumsal düzeyde önemi olan bir sağlık sorununa nasıl odaklanılır? Yeni ve gerekli bir buluşu 10 yıl yerine 2 yıl gibi kısa bir sürede hastaların kullanımına sunabilir miyiz? ‘Translasyonel tıp nedir?’ isimli bölümde Ludwig-Maximillians Üniversitesi’nden Dr. Eugen Faist, Lund Üniversitesi’nden Dr. Henrik Thorlacius ve Mount Sinai Hastanesi’nden Dr. Robin McLeod bu konu üzerine sunum yaptılar” diye konuştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge