Ana içeriğe atla

“HEDEFİMİZ BEBEK ÖLÜMLERİNDE BİNDE 10'UN ALTINA İNMEK”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kreş açılışında, “Önümüzdeki yıllarda anne ölümlerinde yüz binde 10, bebek ölümlerinde de binde 10'un altına inilmesi hedeflendi” dedi.

Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kreş açılış törenine
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy ve Ankara Vali Yardımcısı Celal Dinçer katıldı. Bakan Akdağ, açılış konuşmasında, Türkiye'nin son 7 yıl içerisinde ‘kabuklarını kıran, kendini aşan’ bir döneme girdiğine dikkat çekerek, bu dönemin ana karakterinin insana verilen önem olduğunu kaydetti. Bakan Akdağ, 7 yıl içinde Türkiye'de demokrasinin özgürlüklerle birlikte gelişmesi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Bir başka deyişle insan için yapmalıyız. Tabii ki söz konusu olan insan, 'yönetim' olunca, demokrasi ve insan hakları, bireyin özgürlüğü, bireyin vazgeçilmez oluşu ön plana çıkmış oluyor. Dolayısıyla, bu son 7 senenin en önemli özelliklerinden birisi de Türkiye'de demokrasinin gelişmesi, özgürlüklerin genişlemesi ve Türkiye'nin sivilleşmesidir. Aslında ne kadar yazık ki 100 yıla yakın Cumhuriyetimiz, çocukluk çağını yaşamıyor, gençlik çağını da yaşamıyor. Bir olgunluk dönemi içerisinde olması gerekecek kadar Cumhuriyetimiz yaşadı. İlelebet de payidar olacaktır. Ne yazık ki Cumhuriyetin bu 80'li yıllarında da biz hala sivilleşmeyi, daha çok demokratikleşmeyi ve bireyin özgürlüğünü gerçekten ortaya konduğu bir ülkeyi arıyoruz. Ama bunları hala arıyor olmamız, aslında Türkiye'de insana verilen önem açısından atılacak adımların da olduğunu gösteriyor.”

“Türkiye Aslında Bir Anlamda Gerçek Bir Demokrasinin Doğum Sancılarını Yaşıyor”
Türkiye'de demokratikleşme konusunda ciddi mesafeler aldıklarını dile getiren Bakan Akdağ, “Demokrasisi gelişen ve geliştiği için de halkın gücüyle, milletin iradesiyle, egemenliğin kendisinde olduğu ve bundan sonra kendisinde kalacağı, milletin iradesiyle birtakım sıkıntıların aşılacağına inanıyorum. Türkiye aslında bir anlamda gerçek bir demokrasinin doğum sancılarını yaşıyor” dedi.


“Anne Ölümleri Yüz Binde 10, Bebek Ölümleri Binde 10'un Altına İnecek”
Türkiye'de anne ve bebek ölümlerinde önemli mesafe kaydettiklerini belirten Bakan Akdağ, bunlardan birinin anne ve bebek ölüm hızının önemli oranlarda düşürülmesi olduğunu kaydetti. Bakan Akdağ, şöyle konuştu: “Türkiye'de 1998 yılında her 100 bin anneden 70'i, her bin bebekten de 43'ü ölüyordu. 2008 yılında anne ölüm oranının yüz binde 16.5'a, bebek ölüm hızının ise binde 13'e indi. 2009'da tüm dünyada etkili olan domuz gribi H1N1 nedeniyle anne ölümlerinde küçük bir artış yaşandı. 2009 yılında grip salgını nedeniyle ölümler yüz binde 20'nin altında oldu. Bebek ölümleri ise binde 13’e kadar geriledi. Önümüzdeki yıllarda anne ölümlerinde yüz binde 10, bebek ölümlerinde de binde 10'un altına inilmesi hedeflendi. Sağlık personelinin daha iyi hizmet verebilmesi için sağlanan kolaylıklardan biri de kreş hizmeti oldu. Türkiye'deki tüm yöneticilerimize bir kere daha hatırlatmak istiyoruz, kreş ihtiyaçları mutlaka tüm kamu kuruluşlarında ve gereklilik arz eden özel sektörde karşılanmalıdır, kreş oluşturulmalıdır" şeklinde konuştu.

2010-2011 Yılında Kreş İhtiyacı Tamamlanacak
Sağlık Bakanı Akdağ, artık birçok ailede anne babanın çalıştığını, çocuklarının bakımı için çalıştıkları kurumların kreş ihtiyacını karşılaması gerektiğini işaret ederek, “Önemli olan, yöneticilerimizin buna gerekli önemi göstermesidir. Önem verildi ki bu kreş açıldı. Bu Türkiye için zor değildir. 2010-2011 içinde bunları tamamlamayı hedeflemeliyiz. Kreş konusunda Türkiye'de ihtiyaç olduğu yerlerde tamamlanmalıdır” şeklinde konuştu.


“Küçük Melekler Kreşi, 7 Gün 24 Saat Açık”
Hastane bünyesinde açılan ''Küçük Melekler'' kreşinin birçok kuruma örnek olması gerektiğini ifade eden Hastane Başhekimi Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, “Özel bir hastaneyiz çünkü doğum ve yenidoğan randevu almıyor ve beklemiyor! 7 gün 24 saat aynı alt ve üst yapıyı hazır bulundurmamız kaçınılmaz. Bu nedenle klasik mesai saatleri dışında da, mesai saatlerine yakın sayıda personelin iş başında olması gerekiyor. Bu personelin çoğunun bakım isteyen yavruları var. Onlar başkalarının istirahat saatlerinde çalışırken, akıllarının rahat olması için, kendi canları yavrularını, gerekirse 24 saat emanet edecekleri çok yakınlarında bir yerleri olmalı dedik ve yola çıktık” diye konuştu.
Kadın sağlığı, kadın hastalıkları, doğum ve yeni doğan alanlarında hizmet verdiklerini kaydeden Dr. Mollamahmutoğlu, sağlık çalışanlarının çocuklarının yararlanacağı kreşin 7 gün 24 saat açık olduğunu belirtti.

Yeni doğan ünitesini de gezen Sağlık Bakanı Akdağ, yetkililerden hastaneye ilişkin bilgi aldı. Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile birlikte Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kreş açılışını gerçekleştiren Bakan Akdağ, kreşteki çocuklara çeşitli hediyeler verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge