Ana içeriğe atla

2011 YDUS İZLENİMLERİ


16 Temmuz 2011 tarihinde ÖSYM tarafından yapılan Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) ile ilgili İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdinç Nayır, izlenimlerini ve iddialarını Sağlık Dergisi’ne anlattı.

ÖSYM tarafından 16 Temmuz 2011 tarihinde yapılan Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) ile ilgili izlenimlerini ve iddialarını Sağlık Dergisi’ne anlatan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdinç Nayır, “hekim olarak hem sürekli çalışıyoruz hem de sistemin getirdiği sorunlarla uğraşıyoruz. Bu emeklerimizin karşılığında daha düzgün uygulamalar, sınavlar olmalıdır” dedi.

10 branşta yan dal uzmanlık sınavı yapıldığını ve yakın zamanda sonuçların açıklandığını belirten Dr. Nayır, “ÖSYM tarafından bazı soruların üstü örtüldü. Neden böyle söylediğimi sınava giren kişiler çok iyi bilirler, hatalı soruları düzeltmeden sonuçları açıkladılar. İç Hastalıkları dışında diğer branşlar hakkında net konuşmak istemiyorum. Genel cerrahi ve pediatri dallarında sınava giren meslektaşlarımdan aldığım bilgi sonucunda yanlış sorular olduğu ve bunların bir kısmının düzeltilmediği yönündeydi. Fakat İç Hastalıkları konusunda çok net konuşabilirim.

“Zor Bir Sınavdı”
İç Hastalıkları sınavında geçmiş yıllarda yapılan toplam 7 sınavda ortalamalar 60-62 civarıdır. Bu sınavdaki ortalamaya tabloda da görüldüğü gibi, 51.8’e gerilemiş. Geçmiş yıllara göre zor bir sınavdı. Zorluğu konusunda herhangi bir şey söylemiyorum. 60-62’den 51’e gerilemesi ile birlikte sınava girenlerin ortalama 300-350 kişinin 50 puanı geçememesi sonucu sınavın zor olduğunu değerlendirebiliriz. Soruların, geçmiş yıllar ile kıyaslandığında zor olduğu çok net görülüyor. Zorluğu konusunda ÖSYM’yi eleştirmiyorum, kendi tercihleridir, sonuçta bir eleme ve sıralama sınavı yaptılar. Ama sorularının çok net olması, doğru olması şarttır!


“İç Hastalıkları’nda Toplamda 10’a Yakın Tartışmalı Soru”
İç Hastalıkları’nda toplamda 10’a yakın tartışmalı soru vardı. Bu soruların toplamda en az 6 tanesi çok net bir şekilde textbook bilgileri ışığında yanlış soruydu. Peki itiraz edilmedi mi? Edildi tabi ki. Ben şahsen toplamda 6 tane soruya textbook bilgileriyle itiraz ettim ve birçok meslektaşım da İç Hastalıkları’nda bazı sorulara itiraz ettiler. Peki sonuç nedir?

“Cevapları Textbooklarla Karşılaştırdığımızda Neden Tezatlıklar Oluyor?”
ÖSYM’nin yaptığı bu sınavda daha önceki açıklamalarına göre sorular textbooklardan hazırlanıyor, peki cevapları textbooklarla karşılaştırdığımızda neden tezatlıklar oluyor? İşin bir komik yanı da 6 tane sorunun yanlış olduğunu iddia ettiğim dilekçeme karşılık olarak gönderdikleri yazıda benim itiraz ettiğim sorularla alakalı bir tek kelime bile geçmiyordu. Bana gönderdikleri yazıda İç Hastalıkları haricinde bazı branşlarda değişiklik yaptıkları sorulardan bahsediliyordu. Onlar halbuki beni ilgilendirmiyordu, ben kadın doğum veya göğüs hastalıkları sorularına itiraz etmedim. Bana gönderdikleri yazıyı okuduktan sonra aklıma şu soru geldi, “Benim dilekçemi okumadılar mı?”


“Textbook Kanıtlarına Dayanan Yanlış Sorular”
Bir önceki İç Hastalıkları YDUS’unda 5 soru, bu son yapılan sınavda en az 6 soru textbook kanıtlarına dayanarak yanlış. Peki ne oldu şimdi, yerleştirme sonuçları açıklandı. Bu sınava giren birçok kişinin hakkı yenmiş oldu. Hayatının çizgisini buna bağlamış birçok hekim arkadaşımın düzeni alt üst oldu. Hekim arkadaşlarımın umutları bir yıl sonra yapılacak sınava kaldı. Sınav zor olabilir, textbookta yazan herhangi bir bilgi sorulabilir. Ama sorular yanlış olmamalıdır.

97 Kadrodan Sadece 2 Kişi Bu Kadrolara Yerleşti
İlginç bir diğer durum da yabancı uyruklu hekimlere açılan kadro sayısı ve yerleşenlerdir. En son TUS başvurularında yabancı uyruklu hekimler için açılmış yüksek kadro sayısı tepki çekmişti. 2011 YDUS tercih kılavuzuna göre sınav yapılan tüm branşlarda toplamda 97 kadro ayrılmış ve yerleşenlerin sayısı sadece 2. Kadrolara dikkat edecek olursanız, birçok TC vatandaşı meslektaşımın seçmek isteyeceği bazı hastanelerin branşları sadece yabancı uyruklu hekimlere açılmış. O kadrolara giren oldu mu? Hayır. 97 kadrodan sadece 2 kişi bu kadroları kullanabildi. Bu noktada da birçok TC vatandaşı hekim arkadaşım mağdur oldu. Yan dal sınavında istediği sonucu alan, istediği yere yerleşen tüm meslektaşlarımı tebrik ederim, bende istediğim sonuca ulaştım” dedi.

Yorumlar

gokhans dedi ki…
Kesinlikle katılıyorum. İç hastalıkları sınavında en az 6 hatalı veya birden çok cevaplı soru vardı. ÖSYM bu soruları ya yeterli yetkinliği olmayan kişilere hazırlatmıştır ya da soruların hazırlanmasında yeterli özen gösterilmeyip bir bakıma görev kötüye kullanılmıştır. Daha şaşırtıcı olanı ise bu aşikar hataların düzeltilmemesi, yanlışta ısrar edilmesi ve hatalı soruların bu şekilde tarihe geçmesidir. Unutmayın ki bu sınavlar sıralama sınavlarıdır ve tek soru bile önemlidir, ÖSYM'nin görevi de bu sıralamayı en adil şekilde yapmaktır, bu kadar hatalı sorunun olduğu bir sınava haktan hukuktan nasıl bahsedebiliriz.
Az sayıda kişiyi ilgilendirmesi ve kamuoyunun ilgi alanına girmemesi nedeniyle oldukça baştan savma bir şekilde yapılan bu sınavla maalesef bizlerin hayatları şekillenmiştir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge