Ana içeriğe atla

DÜNYANIN EN ÜNLÜLERİ 8.KEPAN KONGRESİNDE

Her iki senede bir düzenlenen Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon (KEPAN) Kongresi, Doç. Dr. R. Haldun Gündoğdu başkanlığında, ciddi bir uluslararası katılımla 27 - 31 Mart 2013 tarihlerinde Antalya’da yapılacak.

Türkiye’de henüz bir bilim dalı olmayan Klinik Nütrisyon, uygulama alanı gereği çok fazla disiplini ilgilendiriyor. Çeşitli dallardan hekimler, yoğun bakım uzmanları, cerrahlar, gastroenterologlar, nörologlar, geriatristler, diyetisyenler, hemşireler ve eczalar bu meslek grupları arasında yer alıyor. Multidisipliner bir alan olduğu için, kongrelerde bilgiler güncelleniyor. 

“Uluslararası Kongre gibi Olacak”
Uzun süredir işbirliği içinde çalışılan Avrupa Nutrisyon Derneği (ESPEN) ile 8. Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon (KEPAN) Kongresinde de pek çok yeni hamlenin planlanması hedefleniyor.Bu sene 21 uluslararası konuşmacının olacağını belirten KEPAN Dernek Başkanı Doç. Dr. R. Haldun Gündoğdu, şu bilgileri verdi: “Kongremizde bu yıl Kanadalı ünlü bilim adamı Heylandile Amerika’dan klinik nütrisyon alanında çok başarılı çalışmaları olan, Journal of Enteral Parenteral Nutrition’un baş editörü Kelly Tappenden de konuşmacılar arasında yer alıyor. Aynı oturumda yabancı ve Türk konuşmacılar birlikte sunumlar yapıp, tartışacaklar. Tüm kongre eş zamanlı olarak Türkçe ve İngilizce tercüme edilecek, dolayısıyla iki dilli kongre olacak. Şu ana kadar 20 yabancı katılımcı kayıt yaptırdı. Bu sayının artmasını bekliyoruz. İlk kez 5 uydu sempozyumu yapılacak ve bunların bazıları kahvaltılı olacak.”

Başkanlar Seçiyor
Her sene yapıldığı gibi bu sene de en iyi 5 araştırmaya ödül verileceğini kaydeden Gündoğdu, “Açılış konuşmalarından sonra, ‘Başkanlar Seçiyor’ isimli oturumda KEPAN Derneğinin daha önceki başkanları hem sunumları yönetecekler hem de jüri olarak görev yaparak, ödüllerin belirlenmesinde hakemlik yapacaklar” dedi. Gündoğdu, bunun “Derneği bugünlere getirenlere gönülden bir teşekkürü” olacağını ifade etti.

LLL Programı ile Avrupa Sertifikası Alınabiliyor
Gündoğdu, kongrenin ilk günü yapılacak olan LLL kursları hakkında da şu bilgileri verdi: “LLL kurslarını düzenli olarak senede 2 defa ve 2006 yılından bu yana Türkçe yapıyoruz. Aslında ESPEN’in bir aktivitesi olan program, farklı konuların uzaktan erişimle internet üzerinden işlenmesi ve canlı kurslar şeklinde yürütülüyor. 100 puanı dolduran kursiyerler, sınava katılmaya hak kazanıyorlar ve Avrupa’da klinik nütrisyon alanında çalışmaya yarayacak olan ESPEN diploması alabilecek konuma gelebiliyorlar. Kongreye LLL Avrupa direktörlerini de davet ettik. Ayrıca, puan toplamak için LLL sınavlarına katılmak isteyen yabancı katılımcılarda var. Tüm hazırlıklar tamamlanmış durumda.”

Sanal Nutrisyon Okulu
“Online eğitim portalı olarak Sanal Nutrisyon Okulu’nu oluşturduk ve bir uzaktan eğitim modeli olarak kullanıma açtık” diyen Gündoğdu, şunları söyledi: “Klinik nütrisyonun hemen hemen tüm konularını kapsayacak bir müfredat hazırladık. Sonra, hocalarımız stüdyoya girerek, her biri yaklaşık 20-25 dakika süren derslerini anlattılar. Alınan kayıtlar hazırlanarak internete aktarıldı."

Kongre Katılımlarının Kısıtlanması
Sağlık Bakanlığı’nın kongrelere katılımda bazı sınırlamalar getirdiğini belirten Gündoğdu, “Bildiri, poster, konuşma gibi etkin katılım yoksa biri uluslararası olmak üzere en fazla 3 kongreye katılım izni veriliyor. Hekimler bir firmadan bir yıl içinde en fazla 2 kez destek alabilecekler. Neredeyse kongre enflasyonu diyebileceğimiz bir durum söz konusuyken olumlu katkısı olabilecek bir durum, ancak, klinik nütrisyon gibi interdisipliner alanlarda hekimin birinci önceliği olmayacağından katılım açısından bazı soru işaretlerini de beraberinde taşıyor. Belki bu alanlar göz önüne alınarak ek bir düzenleme yapılabilir” dedi. 

Doğru, etik ve tarafsız haberciliğin adresi Med-Index : www.med-index.com Mutlaka ziyaret edin!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge