Ana içeriğe atla

“EMEKLİ HEKİMLER AÇLIK SINIRINDA MAAŞ ALIYOR”

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile görüşen TTB konsey üyeleri, ‘14 Mart için 14 Talep’ sundu. Listede dikkat çeken en çarpıcı konular arasında ise, sağlıkta şiddet ve emekli doktorların maaşları dikkat çekiyor.

 Sağlıkta Dönüşüm ile yapılan değişikliklerle ilgili yaşadıkları sorunları gündeme getiren hekimler, bu konuda çözüm arayışına devam ediyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, göreve geldiği ilk günden bu yana tüm tarafları dinleyerek çözüm önerilerini dinliyor. Gerekli değişiklikleri yapmak için tüm taraflarla konuşan Bakan, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile de görüşerek, isteklerini dinledi. 

TTB Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, Sağlık Bakanı ile yaptıkları görüşmenin perde arkasını Med-Index’e anlattı. Hekimlerin özlük haklarının kayıplarından emekliliklerine kadar yaşadıkları birçok sorun ile ilgili 14 maddelik bir liste sunuldu. Bu listede ilk sırayı son yıllarda gündemde sık sık yer alan ‘sağlıkta şiddet’ konusu gündeme getirilerek, çözüm önerileri sunuldu. Uygulanan sağlık politikalarında yapılması gereken acil revizyonlar üzerinde durulurken, SABİM’in buna çok büyük etken olduğunu ve kaldırılmasının gerekliliği üzerinde duruldu. 

Performans Sistemi Şiddeti Tetikliyor
Aktan, yerel yönetimlerle görüşerek sağlıkta şiddet uygulayanların bir gece karakolda tutmanın, caydırırcı bir durum olduğunu belirtti. Özellikle performans sisteminin hasta hekim ilişkilerini bozduğunu dile getiren Aktan, bunun şiddetin artmasına neden olduğunu kaydetti. 

“Bir Hekim de Albay veya Hakim Kadar Ücret Alması Herkesin Arzusu”
Aktan, hekimlerin özlük hakları ile ilgili şunları söyledi: “Emekli hekimlerin aldıkları ücret, yoksulluk sınırının altında bir ücret almak durumunda kalıyorlar. Bu acil düzeltilmeli. Normal çalışan hekimlerin haklarında ise, hekimler şimdiki kazandıklarının yüzde 20’sini emekliliğine yansıyan bir maaş olarak alıyorlar. Geri kalanını performans sisteminden alıyor, hasta olunca, kongreye gittiğinde, izinli olduğunda alamıyor. Emekliliğine yansımıyor. Sabit gelirin artırılması ile ilgili yasa önerisi sunduk. Makam tazminatı adı altında bir ücret sistemi ile bu sorun çözülecektir. Bir hekim de albay veya hakim kadar ücret alması herkesin arzusu.

“Performans Sistemi Eğitimi ve Araştırmayı Olumsuz Etkiledi”
Hekimlerin çalışma şartları, içerisinde en büyük sorun olarak performans sistemi yer alıyor. Hizmet kalitesi bozuldu. Çok hasta bakmak için hastalara çok az zaman ayrılır oldu. Bu sürenin uzatılması ve kaliteli hizmet sunulmalı. Performans sistemi eğitimi ve araştırmayı olumsuz etkiledi. Projelerimizi yürütmek için asistanlarımla bir araya gelemiyorum, çünkü meşguller. Performans sistemi eğitime zarar verdi.

“Üniversitelerde Hocalar Ücretsiz İzine Ayrıldı”
Tam Gün çalışmayı savunuyoruz, ancak ücretlerin bir şekilde güvenceli bir şekilde verilmesi gerekiyor. Karşı çıkmamızın en büyük nedeni, güvenceli ücret ve iş güvencesi vermiyor olmasından dolayıdır. Biz yüzde 80 düzeyinde olmasını, yüzde 20 oranında performans ile olmasından yanayız. Bu ücretinde emekli maaşlarına yansımasını talep ediyoruz. Üniversitelerde hocalar ücretsiz izine ayrıldı. Hastanelerde hocalarımız ayrıldı.”

Doğru, etik ve tarafsız haberciliğin adresi Med-Index : www.med-index.com Mutlaka ziyaret edin!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge