Ana içeriğe atla

SAĞLIKTA ŞİDDETE KADIN ELİ DEĞMELİ-5

Kadın sağlık çalışanları yaşanan şiddet olaylarına nasıl bakıyor ve çözüm önerileri ne? Sağlıkta şiddet haber dosyası ile bu alanda yapılacakları ilk kez farklı bir bakış açısı ile ele alıyoruz.

Hasta ve hasta yakınları tarafından hırpalanan, gece gündüz demeden hizmet veren sağlıkçılar, korkamadan çalışmak istiyor. Sağlıkçılar, bilimsel araştırmaların yanında hastaları sağlığına kavuşturmak için yıllarını veriyorlar. İstedikleri ise, güvenli çalışma ortamı ve saygınlık. 
Her şeyde olduğu gibi sağlıkta şiddet konusunda da kadınların farklı bakış açıları ve çözüm önerilerinin etkisi olacaktır. Med-Index olarak dosya haber çalışması ile konuya dikkat çekerek, kadın sağlık çalışanlarının görüşünü almaya devam ediyoruz. 

Şiddetle Yaşamak ve Hekimlik
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Fatma Alioğlu, “23 yıldır büyük bir sevgiyle ve özveriyle yaptığım, yapmaktan gurur duyduğum bir meslek. Ne yazık ki bu mesleğin saygınlığını giderek yitirmesi ve ticari hale gelmesi içimi acıtıyor. Değişen hasta ve toplum algısı da cabası. 

“Bize Giderek Daha Az Saygı Duyuyor Olmaları İşimizi Giderek Daha Stresli Ve Mutsuz Yapmamıza Yol Açıyor”
Hastalarımıza her tür özeni gösterdiğimiz, sağlıklarına kavuşmaları için tüm tıbbi bilgi ve birikimlerimizi kullanarak, empati kurarak tedavi etmeye çalışıyoruz. Ancak hepsinin olmasa da, bazı hastalarımızın değişen algıları, bize giderek daha az saygı duyuyor olmaları işimizi giderek daha stresli ve mutsuz yapmamıza yol açıyor.

“Sorunları Konuşarak Çözmek Yerine, Fiziksel Güç Kullanılıyor”
Hemen her gün basına yansıyan doktora uygulanmış bir fiziksel şiddet haberi ile karşılaşıyoruz. Şu ana kadar böyle bir olayın benim başıma gelmemiş olması, hiç şiddetle karşılaşmayacağımız anlamına gelmiyor ne yazık ki. Üstelik şiddet sadece hekimin karşılaştığı bir sorun değil, insanlarımız giderek daha öfkeli, tepkili hale geldi. Sorunlarımızı konuşarak çözmek yerine fiziksel gücümüzü kullanmayı tercih ediyoruz. Bu şiddetin kaynağı nedir çözmek çok da mümkün değil, sanırım çok derin çocukluğun, sosyal çevrenin alınan eğitimin hepsinin bunda katkısı var.

“Hekim Haklarından Hiç Bahsedilmiyor”
Hekime uygulanan şiddetin artmasında ise temel neden uygulanan sağlık politikaları. Tabii ki hasta hakları hepimiz için önemli, ancak hastanın haklarının korunurken bir insan olarak en tabi hakkımız olan biz hekimlerin güvenliğimizin olmaması kendi haklarımızdan hiç bahsedemiyor oluşumuzu anlamam mümkün değil.

“Kapıyı Çarpıp Giden, Bize İşimizi Öğretmeye Çalışan Hasta ve Hasta Yakınları ile Karşılaşıyoruz”
Şiddetin fiziksel olması gerekmiyor, kapıyı çarpıp giden, bize işimizi öğretmeye çalışan, hiç hak etmediğimiz halde, işimizi en doğru biçimde icra ederken bile, neden kaynaklandığını anlayamadığız bir memnuniyetsizlik duyan, bizi tehdit eden hasta ve hasta yakınları ile karşılaşıyoruz. Bir gün fiziksel bir şiddetle karşılaşabileceğim duygusu tüylerimi ürpertiyor ve kendimi çaresiz hissediyorum. 

“Bakanlığımız Bizlere Destek Olmalı”
Çözüm acil kod uygulamaları olmamalı. Neden yanlış uygulamalar deyip, çözümü üst mevkilere bırakmakta çok basit ve ucuz. Çözümü hep birlikte bulacağız sanırım, kendimizi hastalarımıza daha iyi anlatacağız, bizim için hayatta en önemli ve bizi en mutlu eden duygunun onları sağlıklarına kavuşturmak, aldığımız bir ‘Allah razı olsun’ sözü olduğunu bilirler ve buna inanırlarsa şiddet de sona erebilir. Bu sorunun çözümünde, Bakanlığımızın bizlere destek olması hasta haklarıyla eşit olarak, bizimde her tür insani ve özlük haklarımızı da savunuyor olması da kendimizi güven içerisinde hissetmemizi sağlayacaktır.”


Doğru, etik ve tarafsız haberciliğin adresi Med-Index : www.med-index.com Mutlaka ziyaret edin!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge