Ana içeriğe atla

“ECZANELER NÜFUSA GÖRE SINIRLANDIRILMALI”

Eczanelerin açılmasına getirilen sınırlamaları çok olumlu karşıladıklarını belirten Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, bu durumun mesleğin geleceği açısından doğru bir adım olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Eczacılık Yasasında bir değişiklik yapıldı ve eczaneler nüfusa göre sınırlandırıldı. Bu uygulamanın istenen bir durum olduğunu belirten Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, Med-Indexten Esra Öz’e şunları söyledi: “Bizim 30 yıldır yapmaya çalıştığımız ve istediğimiz bir konuydu, böylece sorun çözüldü. Fakat bu kanunun uygulamaya başlaması ancak 5 yıl sonra etkisini gösterecek. Bu 5 yıl içerisinde bu olumsuz dengeyi belli bir noktaya getirebilmemiz lazım. Eczane ekonomilerine iyileştirme yapmamız lazım. Reçete başı alınan hizmet bedelinin yükseltilmesi ve eczacı kar hallerinin yanı sıra kutu başı sabit bir kar sistemine geçilmesi ile olabilir. 

Türkiye de Eczane Sayısı Obezleşmiş Vaziyette
Eczacılık fakültelerinin açılmaması ve kontenjanlarının daraltılması gerekiyor. Türkiye eczane sayısı bakımından Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde en fazla eczaneye sahip olan ülkedir. Türkiye’de eczane sayısı obezleşmiş vaziyette. Asimetrik bir dağılım var. Süreç içerisinde daha dengeli bir hale getirilmesi gerekiyor. Eczane eczacılığının dışında, istihdam alanlarının da genişletilmesi gerekiyor. 

“Her Özel Hastanede Eczacı Olması Gerekiyor”
Özel hastanelerin bir kısmında eczacı yok ve kaçak eczacılık hizmeti yapılıyor. Eczacı olmadan, eczacı hizmetinin olmayacağını bilmemize rağmen maalesef şu anda özel hastanelerin büyük bir kısmında eczacı yok. Her özel hastanede eczacı olması gerekiyor. Sadece özel hastanelerde değil, kamu hastanelerinde de yeterli eczacı yok. Burada ilaç tedarik hizmetlerinin de sürdürülebilmesi için mutlak suretle eczacıya ihtiyaç var. Bu ve buna benzer eczacı istihdamını geliştirecek fırsatlar konması lazım. Kamunun eczacıyı istihdam edecek alanlar oluşturması lazım. Sanayide ve ilaç Ar-Ge’sinde mevzuata dayalı ilaç endüstrisinde çalıştırılması gerekiyor. 

“Nüfusa göre Eczane Sınırlamasından Etkilenecekler”
Bizim şu anda fakültelerimizde okuyan yaklaşık 5 bini aşkın öğrencimiz var. Sağlık Bakanlığının, Sosyal Güvenlik Kurumunun ve diğer kamu kurumları ya da özel kurumların da istihdam alanında geliştirilmesi lazım. Bu yıl eczacılık fakültesine girecek öğrenciler, bu durumu bilerek mesleği seçecekler. Nüfusa göre eczane sınırlamasından etkilenecekler. Sadece eczane açılabilecek olan yerleri seçmek durumunda olacaklar. Sonra belli bir puan elde etmeleri gerekiyor ki meslekte geçirdikleri yıl ve kaldıkları ilçenin gelişmişlik seviyesi ile belirlenecek. Eczane açmaya elverişli daha merkezi yerlere gelebilme şansları olacak. Eczane açmaya uygun nüfus olduğunda ancak eczane açılabilecek.” 

Doğru, etik ve tarafsız haberciliğin adresi Med-Index : www.med-index.com Mutlaka ziyaret edin!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge