Ana içeriğe atla

OSMANLI TIBBINDA SAĞLIKLI YAŞAM NASILDI?

Uzun yıllar Osmanlı Tıp Tarihi üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Ayten Altıntaş, çalışmalarını ‘Sağlığın Can Damarı-Osmanlı Tıbbında Sağlıklı Yaşam’ isimli kitabında özetleyerek okura sundu. 

Osmanlı döneminde uygulanan tıbbi yöntemler üzerinze araştırmalar yapılıyor. O döneme ait bilgilerin  yer aldığı “Sağlığın Can Damarı-Osmanlı Tıbbında Sağlıklı Yaşam” kitabı hakkında Prof. Dr. Ayten Altıntaş, “Bu tıp eski tıbbın bir parçasıdır ve eski tıp binlerce senelik bilgilere sahip çok tecrübe edilmiş bir tıptır. Osmanlı tıbbı da bu bilgilerin süzgeçten geçirilmiş halidir” dedi. 

Prof. Dr. Ayten Altıntaş, “Sağlığın Can Damarı-Osmanlı Tıbbında Sağlıklı Yaşam” kitabı ile ilgili soruları yanıtladı.

Sağlığın can damarı nedir?
Bu “sağlıklı yaşamak için en önemli şeyler” demektir. Kitabın orijinal ismi “Osmanlı Hekimlerine göre Sağlıklı Yaşam Kuralları”dır. 

Neden Osmanlı dönemine dair sağlık bilgilerini inceliyorsunuz?
Ben 35 senelik Tıp tarihçisiyim ve son 20 senedir Osmanlı Tıbbını inceliyorum. Bu tıp eski tıbbın bir parçasıdır ve eski tıp binlerce senelik bilgilere sahip çok tecrübe edilmiş bir tıptır. Osmanlı tıbbı da bu bilgilerin süzgeçten geçirilmiş halidir. Bu bilgilerin popüler dünyaya tanıtılması gerektiğini düşünüyorum. 5 kitaplık bir serinin ilk kitabıdır ve önce sağlıklı yaşamanın kurallarını anlatmak gerekir diye düşündüm. Bu bilgiler tamamen Osmanlı tıp kitaplarındaki bilgilerdir.

Osmanlı tıbbına göre sağlığı korumada nelere dikkat edilmelidir?
Osmanlı tıbbı sağlıklı yaşamaya çok önem verir ve hekimin birinci görevi insanlara nasıl sağlıklı yaşanır bilgilerini vermektir. Tıp kitaplarının ilk bölümleri sağlıklı yaşam sanatına ayrılmıştır. Sağlığı korumak için bir tek değil, başlıca 6 önemli noktaya dikkat etmelidir.
1-Havalar, Mevsimler
2-yemek-içmek
3- Spor yapmak
4-Duygu durumu
5- Uyku
6- Vücudun Arınması
Bu bilgiler detaylı işlenerek öğütler verilir.


Özellikle o dönemden tavsiye edeceğiniz sağlıklı yaşam bilgileri nelerdir?
Özellikle az yemek, hazmetmeden yemek yememek. Kaliteli su içmektir. Spor yapmak. Hamama gitmek. Duygu durumuna çok önem vermek, üzülmemek, spor yapmak ve kaliteli uykudur. 
O dönemin hekimleri hastaları ile nasıl iletişim kurardı. 
Bire bir iletişim. Hekim hastasını çok iyi tanırdı. Bizzat kendisi kontrollerini ve ziyaretlerini yapardı. Hekim hastasına evinde baktığı için o hastanın yaşam şeklini ve kimlerle beraber yaşadığını görür ona göre çözümler üretirdi.

Okurlarınıza iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
Sağlıklı yaşamak isteyenler bu kitabı okumalılar çünkü burada binlerce yıllık bilgiler var ve bu bilgiler binlerce kere denenmiş.

Mutlaka herkesin okuması gereken kitap ve dinlemelerini tavsiye edeceğiniz müzik sizce hangisi? 
Bence her Türkün “Kutadgu Biliğ”i okuması gerekir. 11. Yüzyılda yazılmış ve “İki dünyada da Mutluluk” anlamında çok önemli bilgiler veriliyor. 
Müzik olarak İndia’nın Dance isimli şarkısı çok etkileyici.

Sağlık haberciliği üzerine düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Sağlık haberlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?
En önemlisi kaynak. Söylenen bilgilerin kaynağı nedir. Bu bilgilere nerden ulaşıldı. Artık sağlık bilgilerinde tam bir kaos yaşanıyor. İnsanlar şaşkın. Sağlık haberciliği çok önemli. Doğru ve Faydalı olacak bilgileri vermeli.

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunuyum. 1975 yılından beri Tıp Tarihi çalışmaları içindeyim.  Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kadrosunda 1982 yılında Doktor, 1988 yılında Doçent, 1996 yılında Profesör unvanını aldım.  
Çalışmalarında öğrenci eğitimini her zaman ön planda tutarım. Tıp Tarihi bilinci vermek ve Tıpta Etik uygulamaları aydınlatmak için çaba gösteririm. 
35 senedir Tıp tarihi ve Etik çalışıyor, araştırmalar yapıyorum. Osmanlı Tıbbı, Tedavide Gül ve Geleneksel tıp konularına ağırlık veriyorum. 7 kitap 200 makalem var.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge