Ana içeriğe atla

BADEMCİK İLTİHABINDA DOĞRU TEDAVİ NEDİR?

Bademcik iltihabı çocuklarda en sık rastlanılan hastalıklardandır. Ülkemizde yılda üç milyon kişinin bademcik iltihabı nedeniyle hekime başvurduğu bilinmektedir.

Bademcik iltihabında doğru tedavinin uygulanması çok önemlidir. Gereksiz antibiyotik kullanımı tedavi edici olmazken, ilerleyen süreçte de daha büyük sorunların oluşmasına neden olabilir. Hangi durumda nasıl yol izlenmesi gerektiğini Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Uygur anlattı. 

Bademcik iltihabı nedir?
Tonsil olarak da adlandırılan bademcikler, dilin arka kısmında boğazın her iki yanında bulunan, vücudun savunma sisteminin bir parçası olan organlarımızdır. Vücuda giren mikropları yakalayarak, vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı olan hücreleri üretirler. 

Vücuda giren bazı bakteri ve virüsler, bademciklerin bu etkisine rağmen yok edilemez ve bademciklerde çoğalarak bademciklerin iltihaplanmasına neden olurlar. Bu duruma bademcik iltihabı (tonsilit) adı verilir. Çoğunlukla bademciklerin iltihabına boğazın arka duvarını oluşturan farenks de eşlik eder ve “tonsillofarenjit” olarak adlandırılır.

Bademcik iltihabı kimlerde görülür?
Genellikle 5-15 yaşlarında ve kış-ilkbahar döneminde görülür. 2 yaş altı ve 50 yaş üzerinde görülmesi oldukça nadirdir. Bademcik iltihabı tükürük, burun ve boğaz sıvıları gibi vücut sıvılarıyla, yakın temasla, solunum yolundan hava yoluyla çıkan damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşabilmektedir. 

Bademcik iltihabı neden olur?
Hastalığın sebebi yüzde 75 oranında, antibiyotik kullanılmasını gerektirmeyen virüslerdir. Bademcik iltihabı nedeniyle hekime başvuran 10 çocuktan sadece 3'ünde ve 10 erişkinin ise sadece birinde etken bakteriyel yani antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyan tiptir. Maalesef ülkemizde hastaların çoğunluğuna gereksiz olarak antibiyotik yazılmaktadır. Kullanılan lüzumsuz antibiyotikler, vücudumuzun doğal florasında bulunan iyi huylu mikropları ortadan kaldırarak birçok yan etkiye ve hastalığın tekrarına sebep olmaktadır. 

Viral ya da bakteriyel olduğu nasıl anlaşılır?
Viral ya da bakteriyel bademcik iltihabı ayırımında en önemli tanı aracı boğaz kültürüdür. Kültür yapılamayan olgularda hastada öksürük, burun akıntısı veya ses kısıklığının bulunması, bizi viral yani antibiyotik gerektirmeyen tipe yaklaştırmalıdır. Bakteriyel olanların yüzde 90'nında etken A grubu Beta hemolitik streptokoklardır. Eğer kültürde A grubu Beta hemolitik streptokok ürerse, bu hastalarda kullanılan antibiyotik tipine göre 5 veya10 gün tedavi uygulanması gereklidir.

Bademcik iltihabının tedavisi neden ve nasıl yapılır?
Çok rastlanan bu hastalık, kendi yaptığı rahatsızlıktan çok, vücudun başka yerlerinde çeşitli organlarda meydana getirdiği dolaylı bozukluklar (komplikasyonlar, iltihaplar) sebebiyle oldukça önemlidir. 

Bademcik iltihabı tedavisinde amaç nedir?
* Komplikasyonların önlemesi,
* Klinik şikayetlerin kısa sürede düzeltilmesi,
* Okul, kreş veya işe kısa sürede dönüşün sağlanması,
* Yakın temasta bulunan kişilere hastalığın bulaşmasının önlenmesidir.

Tedavide ayrıca neler yapılabilir?
Tedavide yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Bunun yanında hastalara yatak istirahati, ağrı kesici, ateş düşürücü verilmeli, bakteriyel enfeksiyon düşünülenlerde ise antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Antibiyotik kullanımı gerekli olan bakteriyel enfeksiyonda, tedavi verilmese de genellikle hastalık 4-5 günde  kendiliğinde iyileşir. Ancak antibiyotik vermek belirgin bir şekilde şikayetleri azaltır. Ayrıca olası bir akut romatizmal ateş (Romatizmal Kalp İltihabı)  veya akut glomerülonefrit (böbrek iltihabı) gibi komplikasyonları önler.

Antibiyotik tedavisi ne zaman uygulanmalıdır?
Antibiyotik tedavisi doktorun bakteriyel enfeksiyon düşünüp, gerekli gördüğünde  uygulanmalıdır. Halk arasında yaygın olarak kullanılan antibiyotik tedavisi uygun olmayan kişilere verildiğinde ishal, karın ağrısı, halsizlik gibi olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Ayrıca viral enfeksiyonlarda kullanılan antibiyotikler, virüslere hiç etki etmedikleri gibi bir de bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan normal flora dediğimiz yararlı olan bakterileri ortadan kaldırırlar. Bu da vücudumuzun savunma sistemine zarar vermektedir. 

Antibiyotiklerin az dozda veya kısa süreli kullanımı, hastaların tekrar tekrar boğaz enfeksiyonu geçirmelerine neden olabilmektedir. Streptokokal (Bakteriyel) Tonsillofarenjit de tedavi süresi kullanılan antibiyotik tipine göre 5 veya10 gündür. Hastalar 4-5 'inci günden sonra düzeldikleri için tedaviyi bırakmaktadırlar. Tedavi 3. gün kesilirse hastalığın tekrarlama oranı yüzde 50, 10 günlük antibiyotik kullanıyorsa 7.  günde kesilir ise yüzde 34 civarındadır. Bu nedenle mutlaka 10 günlük süreye uyulmalıdır. Viral olduğu düşünülen bademcik enfeksiyonlarında semptomatik tedavi yeterlidir. 

Bademcik ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Sık bademcik enfeksiyonu geçirilmesi, enfeksiyonun kronikleşip bademciklerde kalıcı hale gelmesi, bademciklerin çok büyüyerek yemek yemeyi zorlaştırıp solunum yolunu tıkayıcı hale gelmesi, bademcik çevresi apse gelişmesi durumlarında hastaların bademciklerinin ameliyatla çıkarılması (tonsillektomi) gerekebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge