Ana içeriğe atla

İNTERNETTEN SAĞLIK ÜRÜNLERİ ALMADAN ÖNCE BUNLARI YAPIN!

Her gün internette karşımıza sağlıklı yaşam için çok farklı ürünler tavsiye ediliyor. Bazıları cildimizi güzelleştirmek için bir krem olurken, bazıları da destek tedavisi adı altında ilaç satışları yapılıyor. Peki bu ürünler ne kadar güvenlidir?

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum Başkan Yardımcısı Dr. Ali Sait Septioğlu ile sağlık ürünlerini alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini konuştuk. 

İnternetten, kozmetik, gözlük, lens, tansiyon aleti gibi sağlık ürünlerini alabilir miyiz? 
Piyasaya arz edilen tıbbi cihazların satış, reklam ve tanıtım faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslar Tıbbi Cihaz Satış, Reklam Ve Tanıtım Yönetmeliği ile belirlenmiş bulunuyor. Bu yönetmeliğe göre ilgili yönetmeliğin 3 nolu ekinde yer alan cihazlar dışında kalan tıbbi cihazların gazete, radyo, televizyon, telefon aracılığıyla ya da kapıdan veya internet üzerinden satışının yapılması mümkün değildir.  

Ruhsatlandırılmış tıbbi cihaz satış merkezlerinden veya eczanelerden alınması mecburidir. Bunların dışındaki yerlerden tıbbi cihaz alınmamalıdır.

Dolayısıyla Satış Merkezleri Haricinde Satışı Yapılabilecek Cihaz Listesinde yer alan 

1. Diş macunu.
2. Diş protez bakım ürünleri
3. Kondom
4. Hasta altı bezi
5. İnkontinans pedi
6. Topikal uygulanan sıcak soğuk kompres
7. Yara bandı, flaster
8. Pamuk
9. Ağız çalkalama suyu
10. Nefes açıcı burun bantları 

Haricindeki diğer tüm tıbbi cihazların gazete, radyo, televizyon, telefon aracılığıyla ya da kapıdan veya internet üzerinden satışının yapılması yasaklanmıştır.

Sahte ürünlerden korunmak için neler yapılabilir? Nereye başvurabiliriz?
Tıbbi cihazların ürün güvenliğine ilişkin mevzuatta birçok düzenleme mevcuttur. Ürün güvenliği ile ilgili hususlar, 4703 sayılı kanun başta olmak üzere tıbbi cihaz yönetmeliği, Sağlık Bakanlığınca Yapılacak Piyasa gözetimi ve Denetiminin Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik ve bu yönetmelik benzeri bir çok mevzuatta yer alan hükümlerle  düzenlenmiştir.  

Bu mevzuata göre teknik düzenlemeye uygun olmayan bir ürün piyasaya arz edilemez. Dolayısıyla bir tıbbi cihazın piyasaya arzı veya dağıtımı aşamasında veya ürün piyasada iken, ürünün tabi olduğu teknik düzenlemeye uygun olarak üretilip üretilmediğini ve güvenli olup olmadığını denetlemek veya denetlettirmek; güvenli olmayan ürünlerin güvenli hale getirilmesini sağlamak ve gerektiğinde yaptırımlar uygulanması Kurumumuz görevi kapsamına girmektedir. Bu kapsamda piyasada yer alan ürünler hakkında kurumumuzca sürekli olarak denetim faaliyetleri yapılmakta ve güvensiz olarak tespit edilen ürünler internet sitemizden tüm kamuya açık olarak yayımlanmaktadır.  

Tıbbi cihazlarda piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri ürün güvenliğinin sağlanmasında kritik aşama olup kamu sağlığının korunmasında Kurumumuza yapılan bildirimler  büyük önem arz etmektedir.  Satın aldığınız ürünün sahte veya etkisiz olduğunu düşündüğünüz durumlarda veya ürüne ilişkin hastaneye yatış gibi istenmeyen bir olay başınıza geldiğinde, Kurumumuzun internet sayfamızda yer alan “Olumsuz Olay Formu” kullanılarak Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcılığına bildirim yapılabilirsiniz. Yapılan bu bildirimler ilgili birimlerimizce değerlendirilmekte ve sonucunda ürünler hakkında gerekli iş ve işlemler yürütülmektedir. 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum Başkan Yardımcısı Dr.  Ali Sait Septioğlu kimdir?
1971 yılında Elazığ’da doğdu. 1995 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Van ve Konya’da 2005 yılına kadar hekimlik yaptı. 2005-2009 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitim Genel Müdürlüğü’nde görev yaptı. 2009-2012 yılları arasında İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 2013 yılından beri Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda, Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.
Evli ve 1 çocuk babasıdır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge