Ana içeriğe atla

TÜRK CERRAHLARA AMERİKA’DAN BİR BİLİMSEL FİLM ÖDÜLÜ

Türk cerrahların farklı alanlarda başarılı çalışmalarını takip ediyorum. Geçtiğimiz günlerde Amerikan Kolon-Rektum Cerrahisi Derneği’nin “bilim alanındaki en iyi film” ödülü, Türk doktorların hazırladığı “kolon ve rektum ameliyatları” eğitim videosuna verildi. 

Amerikan Kolon-Rektum Cerrahisi Derneği,  tüm dünya ülkelerinden yaklaşık 2 bin doktorun katılımıyla Los Angeles’ta gerçekleştirildi. Kalın bağırsak hastalıkları bilimsel kongresinde en iyi film ödülünü, Türk doktorların hazırladığı eğitim videosu aldı.

Derneğin, 1899 yılından bu yana her yıl düzenlediği bilimsel kongrede, tıp dünyasının Oscar’ı olarak kabul edilen bu ödüle, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalından Prof. Dr. Mehmet Ayhan Kuzu, Anatomi Anabilim dalından Prof. Dr. Halil İbrahim Açar, Doç. Dr. Ayhan Çömert ve Dr. Mehmet Ali Güner tarafından hazırlanan eğitim videosu ikinci kez layık görüldü. 

Prof. Dr. Kuzu başkanlığındaki ekip, bu videoyu yaparken, özellikle, tüm cerrahlara, rektum kanseri ameliyatlarında “intersfinkterik rezeksiyon tekniği” ile makatı koruma yöntemlerini öğretmeyi amaçladıklarını belirtti. Prof. Dr. Kuzu, video ile ilgili şunları dile getirdi: “Bunun yanı sıra, dışkı tutamama ve dışkılama zorluğu çeken hastaların tedavisinde uygulanan ameliyatların temel prensiplerinin cerrahlara anlatılması da bu videonun bir diğer amacını oluşturuyor.”

Eğitim videosunun büyük bir beğeni kazandığını kaydeden Dr. Kuzu, yıllardır devam eden çalışmalarının meyvelerini toplamaktan çok memnun olduğunu ve bu kongrede ülkemizi ve Ankara Üniversitesi’ni 4 adet bilimsel sunum yaparak ve bir ödül alarak en iyi şekilde temsil ettiklerini düşündüğünü söyledi. 

2010 yılında da aynı ödülü ilk kez kazandıktan sonra aynı ekiple çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırdıklarını ifade eden Prof. Dr. Kuzu, bilim alanında kazanılan bu başarının, ülkemiz ve Ankara Üniversitesi adına tesadüf olmadığının önemli olduğunu vurguladı. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge