Ana içeriğe atla

FARK YARATANLAR TEDX’TE BULUŞTU

Farklı alanlarda fark yaratan isimler kendi hikayelerini ve başarılarının sırlarını paylaştılar. Hedefleri için “yapamazsın” şeklindeki görüşlere kulaklarını tıkayıp kendileri kararlarını vererek, farklı yollar bulmanın güzelliklerini anlattılar.

TED, Technology, Entertainment ve Design sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ve kâr amacı gütmeyen bir organizasyon. Organizasyon, alanında tanınmış kişilerin hikayelerini milyonlara ulaştıran bir etkinlik. Bu yıl yapılan TEDxYouth@ATA organizasyonunun içeriği ise “Fark Yarat” oldu.

TEDx, fikriyle fark yaratan ve değer katan isimleri dinleyicilerle buluşturdu.
TEDxYouth@ATA adıyla düzenlenen konferansta Fatmanur Erdoğan, Yalın Alpay, Esra Öz, Masis Aram Gözbek, Deniz Orhun, Zerrin Tüfekçi, Gökhan Gündem, Erkcan Özcan, Onur Ataman, Engin Eskiduman, Buğra Kavuncu ve Osman Sınav konuşmacı olarak yer aldılar.

TEDx Konferansları
Akdeniz bölgesini TEDx konferansları ile tanıştıran ve 4 yıldır bu bölgede TEDx konferansları organize eden Can Serdar, TEDx konferansları ile çıktığı yolculuğu anlattı: “2013 yılında öğretmenlerin hizmetiçi eğitimleri ve mesleki gelişimleri üzerine çalışmalar yaparken, öğretmenlerimizin katıldıkları konferanslarda saatlerce tek bir konuşmacıyı dinlemelerinin hiçbir katkı sağlamadığını gördüm. Uzun zamandır takip ettiğim TED (Teknoloji, Eğlence, Tasarım) konuşmalarının öğretmenler üzerinde nasıl bir etki bırakacağını düşünmeye başladım. Bir süre sonra aslında hedef kitlenin sadece öğretmenler ile sınırlı kalmaması gerektiğini ve toplumda değişimi sağlamak için tüm topluma hitap edecek bir TEDx konferansının hayalini kurmaya başladım. Devamında ilk lisans başvurusunu yaparak lisansladığım TEDxTepebagED Akdeniz bölgesinin ilk TEDx konferansı olacaktı. İlk yıl “Geleceği Tasarla, Dünyayı Değiştir” demiştik. İkinci yıl ise “Değişim Şart, Tasarım Şart”. Eğitim özelinde toplumda değişimi sağlayabilmek üzerine kurulmuş bir hayalle başlamıştı bu yolculuk. Sonrasında ise Akdeniz bölgesinin yine ilk TEDx Youth konferansını iki yıl üst üste lisansladım. TEDxYouth@ATA da bu şekilde ortaya çıktı. Bu hafta İstanbul’da düzenlenecek olan Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde Türkiye’de ilk kez bir “TEDx Youth Workshop” gerçekleştireceğiz. Okullarında TEDx konferansları düzenlemek isteyen tüm eğitimcileri atölye çalışmamıza bekliyoruz.”

Neden Fark Yarat?
Türkiye’nin okul odaklı ilk MAKER panayırı ve daha birçok ilki bünyesinde bulunduran bir okulun yarattığı farkı, fark yaratanlarla bir araya getirme hayalinin gerçekleştirildiğini kaydeden TED Adana Koleji Bilişim Teknolojileri Zümre Başkanı Sümeyra Arda Çırpılı, bu etkinlikle insanlara isteyince nelerin başarılabileceğini göstermeye çalışıldığını söyledi.  

Ufku Geniş Öğretmenler
“TedxYouth@Ata organizasyonunu yapan TED Adana Koleji öğretmenleri, Türkiye'de öncü bir yaklaşımla mükemmel bir organizasyona imza attı” diyen Fatmanur Erdoğan, “Hepsi birbirinden başarılı, dinamik, tutkulu, heyecanlı ve hayata meraklı gözlerle bakan öğretmenlerin ellerini taşın altına koyması ile hayata geçen etkinlik, tüm katılımcıları ve konuşmacıları kendilerine hayran bıraktı. Türkiye'de böyle ufku geniş öğretmenler tarafından yetiştirilen öğrencilerin olduğunu görmek umut verici oldu” diye konuştu.

Sen de Yapabilirsin Yalnız Değilsin
İnsanların yaşamlarında ki seçilen bir alana projeksiyon tutan ve yaşamdan kesitleri, fikirleri ilgileri paylaşmayı sağlayan muhteşem bir deneyim olduğunu dile getiren Zerrin Işık Tüfekçi, “Tüm varlığınızla sahnedesiniz. Günlerce çalıştığınız 12 dakika bir konuşmayı yapmak için size ayrılmış yıllarca sürecek gibi gelen 720 dakika. Dostluk paylaşım ve kırmızı yuvarlak çerçevenin içinde kalbin pır pır attığı bir kucaklaşma. Bittiği an yine başka bir konuşmaya hazırlanmak için olağanüstü istek. Konuşma ile aktarılan videolarla saklanan ve izlendikçe paylaşılan “sen de yapabilirsin yalnız değilsin”i hissettiren domino etkisi” diye konuştu. 

Caz bir Demokrasidir
“Caz bir Demokrasidir” mottosuyla yola çıkarak Caz ve İnovasyon isimli konuşmamı yapan Onur Ataman,  şunları söyledi: “Caz müziğinden yola çıkarak yaratmayı inovatif yaklaşımı bireyler olarak hem iş dünyasında hem de eğitim alanında nasıl kullanabileceğimizi aktarmaya çalıştım. Aynı zamanda da Türk kültürünün de caz müziğine katkılarını kritik başarı ve inovasyon hikayeleri ile ele aldım.”

İlköğretim Seviyesinde Türkiye’nin İlk İnovasyon Merkezini Kurdu
Türkiye’nin ilk “School Maker Faire” lisansını alarak gerçekleştiren Can Serdar, “Maker Hareketi ve TEDx konferanslarını “inovasyon” açısından birbirleri ile bağlantılı görüyorum. İkisi de insanlara ilham veriyor. İlkleri gerçekleştirmeyi ve sonrasında yeni ilklere yönelmeyi seviyorum. Sanırım benim iç motivasyonum böyle çalışıyor. Türkiye’de özel okullarda inovasyon merkezi olmadığını gördüğümde duramadım ilköğretim seviyesinde Türkiye’nin ilk inovasyon merkezinin kurulması için bir süreç tasarladım ve sonunda hedefime ulaştım. Şimdi orayı çok değerli öğretmen arkadaşlarım devam ettiriyorlar. Sırada Türkiye’de İl Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde olan ilk İnovasyon Merkezini kurmak var. Onun kuruluşu içinde Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Mete Kızılkaya büyük gayret gösteriyor ve ben de elimden geldiğince destek oluyorum” dedi.

2004 yılından bu yana “İnovasyon Odaklı Okul Modeli” adını verdiği bir okul modelini uygulamaya geçirecek olan Serdar’ın, yakında “Bir Kelebek Etkisi Hikayesi” isimli kitabı Abaküs Kitap tarafından yayınlanacak.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge