Ana içeriğe atla

MEDYA MUTLULUĞUNUZU ÇALMASIN

Medyanın mutluluğunuzda payı olduğunu hiç düşündünüz mü?

Medyadaki haberler, programlar, filmler ve diziler hayatımıza yön veriyor. Bu nedenle de medyanın kalitesi, yaşam şeklimizi hatta mutluluğumuzu bile etkiliyor.

Mutluluk öğrenilebilir mi? Şan ve şöhrette mi saklı? Ünlü olmak mutlu ediyorsa, mutsuzluk dehlizlerinde boğulan ünlülerin çok mutlu olması gerekmez mi?

Para mutluluk getirir mi?
Ekonomist Richard Easterling 1970’lerde bu sorunun yanıtını ararken yaptığı araştırma sonucunda, tüketim toplumunun insanları mutlu etmede başarısız olduğu tespit etti.
Paranın mutluluk getirdiğini düşünenlerdenseniz, piyangodan çıkan paraların geldiği gibi gitmesiyle hayatları alt üst olanları aklınızda tutun. 

Mutluluk genetik mi?
İkizlerin mutluluk çalışması olarak bilinen meşhur araştırmayı yapan Minnesota Üniversitesi'nden David Lykken, mutluğun yaklaşık yüzde 50’sinin genler tarafından belirlendiğini ortaya koydu.

California Üniversitesi'nden Sonja Lyubomirsky ve ekibinin araştırmalarının sonuçlarına göre ise,  iş, aile ve sosyal hayat mutluluğu yüzde 10, genetik özellikler yüzde 50 ve davranışlar ise yüzde 40 etkilediğini belirtti.

Mutlu olmak isteyenler için kısa reçete
Hayatınızdan memnun değilseniz, mutluluk konusunda size şu reçete verilecektir.·        Aileniz ve arkadaşlarınızla daha çok ve kaliteli vakit geçirin.
·         Halinizden memnun olmayı öğrenin, mümkünse şükür günlüğü tutun.
·         Çevrenizdeki insanlara yardım edin, hediye alın ve onlara değer verdiğinizi gösterin.
·         Amaçlarınız ve hedefleriniz olsun, geleceğe umutla bakın.
·         Yaşadığınızın anın tadını çıkartın ve hissedin.
·         Sevdiklerimize küçük sürprizler yapmak.
·         Spor yapın, mümkünse doğada yürüyün ya da koşun.
·         Stres anlarında olumlu bakış açısını yakalamaya çalışın.
·         Dua edin ya da meditasyon yapın.

Peki söylenmeyen ne var?
Mutlulukla ilgili reçetede belirttiğim yöntemler her yerde yinelenip duruyor. Medyada yer alan yayınlar sizin duygularınıza dokunacak şekilde kurgulanıyor. Böylece de sorgulamadan etkisine kapılıyorsunuz.

Duygular da hatırları oluşturuyor. Bu konuda Nobel ödüllü Davranış Ekonomi Bilimi kurucusu Daniel Kahneman, “Deneyime karşı Anılar Bilmecesi” başlıklı TED konuşmasında da şunları söyler: “İki ayrı doktora iki ayrı kolonoskopi yaptıran bir hastanız var ise ve hangi doktoru seçeceğine karar verecekse seçilecek doktor hatıralarda daha az kötü yer etmiş olan doktor olacaktır. Aslında deneyimler arasında bir seçim yapmayız. Deneyimlere ait hatıralar arasında bir seçim yaparız.” 

Medyanın mutluluk üzerine çok büyük etkisi olduğunu ünlü iletişim bilimci Marshall McLuhan’ın “Medya Mesajı, Medya Masajıdır” adlı kitabında da, medyanın yani iletişim araçlarının çevremizdeki alan üzerinde çok güçlü bir etkisi bulunduğunu vurgular.

Medyanın hayatımıza etkisi mutluluğumuzu da değiştirir. Medya okuryazarlığı bilinci ile mutluluğumuzu elimizde tutalım. Her sunulanı kabul etmeyip, seçimlerimizi ve bakış açımızı şekillendirelim.  

Medyanın dilini bilmeyen, mesajları okuyamaz
Medya bilinci kazanmış kişiler, hayatını kendileri yönetir.  Medyada çıkan bir akımın hızla yayılması için ünlü isimleri örnek olarak sunulur. Oysa medyanın sunduğu rol modellerin çizdiği yollarda yürümek yerine, seçici olarak kendi yolunuzu ve mutluluğunuzu şekillendirebilirsiniz. Mutluluk sizin avuçlarınızda ve seçimlerinizde saklı.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR EŞİ OLMAK!

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili hekimlerin yaşadığı mesleki sorunlar gündeme gelirken evlerinde bu durumun yansımaları konuşulmuyor. Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ve farklı hekimlerin eşleriyle konuşarak Sağlık Dergisi’nde daha önce ele alınmamış bir konuyu gündeme taşıyoruz. Performans sistemi, Tam Gün uygulaması gibi sağlık çalışanlarının meslekleri ile ilgili sorunlarının sık sık gündeme geldiği şu günlerde, bu durumun özel hayatlarına nasıl yansıdığını araştırdık. Doktorların işlerinde yaşadığı sorunlarını yakından bilen eşleri bu durum hakkında ne diyor. Bu zamana kadar değinilmemiş bir konu olan “doktor eşi olmak” ve sorunlarla uğraşırken nelerin olduğunu öncelikle farklı meslek gruplarından doktor eşlerine sorduk. Sonrasında da Evlilik ve Aile Danışmanı Psikolog İlkim Öz ile konuyu değerlendirdik. Tiyatro Sanatçısı ve Doktor Evliliği Görüştüğümüz ilk doktor eşi tiyatro sanatçısı İpek Çeken Önal, Prof. Dr. Zülküf Önal ile evli. İpek Hanım, eşiyle he

TIBBIN DUAYENLERİ SARUHAN ÇEKİRGE

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Girişimsel Nöroradyoloji bölümü kendi alanında dünyanın en tepesindeki birkaç merkezden biri olarak kabul ediliyor. Bu alanda birçok ilke imza atan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, bu merkezin hikâyesini Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. 2000 yılında TÜBİTAK Bilim Adamı Teşvik Ödülü’nü ve 2001’de Hacettepe Üniversitesi Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Saruhan Çekirge, “Ünitemizde beyin damar hastalıklarının noninvazif tedavisinde geliştirilen tedavi teknikleri, bu merkezi dünyanın en iyisi olarak kabul ederek, özellikle son 10 yılda dünyanın pek çok ülkesindeki önemli tıp merkezlerinden Ankara’ya gelen, uzman doktorlara eğitim veren bir yapıya dönüştürdü” dedi. Kendi tıp alanında yarattığı gelişmeler devrimsel olarak nitelendirilen Prof Dr Saruhan Çekirge, Prof Dr Işıl Saatci, Doç Dr Kıvılcım Yavuz ve Doç Dr Serdar Geyik’ten kurulu bu ekip tarafından geliştirilen tedavi metotları, tüm dünyadaki hekimler tarafında da yay

TIBBIN DUAYENLERİ: HASAN BİRİ

Yüz üzerinde yayını bulunan kısa bir süre önce Koru Hastanesi’ni açan ve devamında uluslararası alanda başarılara imza atacak üniversite kurmayı hedefleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, iletişimle birlikte sosyal sorumluluk projeleri düzenlemesinin yaşam felsefesi haline gelişini ve hayatını Sağlık Dergisi Yazı İşleri Müdürü Esra Öz’e anlattı. “İyi hekim iyi empati yapan hekimdir” sözüyle hekimlik mesleğinin doğru iletişimden geçtiğini kaydeden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Biri, Akademik ve etik kurallarla çalışan Koru Hastanesi’nin ileride uluslararası başarılara imza atacak üniversite olacağını belirtti. Prof. Dr. Biri, tıptaki her türlü gelişmeyi takip ederek, sağlık sektörünün ihtiyaçlarını gören ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi politikalarla büyümeyi hedefleyen bir sağlık kuruluşu olmayı hedeflediklerini söyledi. Kendi ağzından hayatını ve çalışmalarını dile ge